Uitstekend

131 klanten hebben een review geschreven voor Beterinlijsten.nl

Kunst op papier

Ongelimiteerde reproducties

Dit is vaak de minst dure vorm van kunst. De meeste zijn in massa geproduceerd, vaak met behulp van de mindere kwaliteit papier en inkt die niet zo lang mee zullen gaan als betere kunst kwaliteiten. Als de afbeelding populair is, zal de uitgever meer blijven drukken totdat de vraag uiteindelijk afneemt. Printen worden meestal ingelijst met passe-partout en glas. Goedkope prints worden vaak decoratief ingelijst, om overeen te komen met de inrichting van de kamer waar zij zullen worden opgehangen. Vanwege de lage kosten van de meeste reproducties, kunt u ervoor kiezen om geen conserverende inlijst materialen te gebruiken, maar wees ervan bewust dat de investering in een hogere kwaliteit materialen uw inlijstwerk zal helpen langer mee te gaan onafhankelijk van de waarde van de kunst


Gelimiteerde reproducties 

In tegenstelling tot ongelimiteerde reproducties, hebben gelimiteerde reproducties de potentie om in waarde stijgen. Wanneer de kunstenaar de prenten ondertekent en nummert, hebben ze automatisch de neiging om te beginnen bij een hogere prijs. Om te verzekeren dat zowel de huidige als de potentiële toekomstige waarde wordt beschermd, wordt geconserveerd inlijsten geadviseerd. Gelimiteerde reproducties worden meer behandeld als originele kunst daardoor zijn ze over het algemeen ingelijst in een meer neutrale en klassieke stijl.

Aquarellen

Aquarellen worden over het algemeen voorzien van passe-partout en geplaatst achter glas of acryl. Aquarelverf heeft de neiging om licht en luchtig eruit te zien en heeft een doorschijnende kwaliteit. Om die uitstraling te handhaven, vermijd passe-partouts en lijsten die zijn donker en zwaar zijn.

Tip: aquarellen zijn originele kunst. Zorg ervoor dat ze goed zijn geconserveerd met behulp van geschikte geconserveerde kwaliteit lijstmaterialen om hun waarde en hun levensduur te beschermen.

Pastels (krijt tekeningen)

Pastels zijn net als krijt. Als je het oppervlak van met pastels gemaakte kunst aanraakt, kan het afgeven, of het nu nieuw is of oud. Om dit te voorkomen, worden pastels achter glas geplaatst. Wanneer een pastel voorzien wordt van passe-partout, kan de harde rand (uitsnede) van het passe-partout een blijvende afdruk in de kunst achterlaten. Om dit te voorkomen worden pastels vaak zwevend bovenop het passe-partout vastgezet. Als het ingelijste pastel ooit wordt gestoten, kan het krijt zich verplaatsen van de kunst op het glas of kan het vast komen te zitten tussen het glas en het passe-partout. U kunt dit probleem verhelpen door het toevoegen van een tweede passe-partout dat direct tegen het glas zit, met een tussenruimte tussen beide passe-partouts. Hierdoor kan alle loszittende krijt gewoon naar beneden vallen en zal dit niet zichtbaar zijn als vuil of viezigheid.

Tip: Vermijd het gebruik van acryl afdekkingen op pastels. Acryl is gevoeliger voor statische elektriciteit en het statische kan stofdeeltjes uit de pastel “trekken”, wat resulteert in een lelijke puinhoop. Pastels behoren geconserveerd ingelijst te worden.

Etsen en schetsen 

Bij het inlijsten van één van deze kunstvormen, is het gebruikelijk om passe-partouts te gebruiken en de kunst achter een glassoort te plaatsen, of glas of acryl. De omvang van de lijst moet in verhouding zijn ten opzichte van de grootte en de lijn kwaliteiten in de kunst.

Tip: Etsen en tekeningen zijn opgebouwd uit fijne, delicate lijnen die gemakkelijk kan worden overstemd door het lijst ontwerpen met sterke kleuren of patronen. Gebruik neutrale passe-partouts en lijsten met meer delicate patronen of texturen. Wees er zeker van conserverende materialen te gebruiken om deze stukken van originele kunst te beschermen.

Posters

Op posters wordt vaak neergekeken als enigszins minderwaardig aan andere soorten van prenten. Toegegeven, sommige worden gedrukt op dun papier, gebruik makend van goedkope inkt, maar veel posters zijn gelijk aan het kaliber van fijne kunst afdrukken. In plaats van een poster in te lijsten in een goedkope "poster" lijst, probeer eens passe-partouts of een combinatie van meerdere lijsten zoals je die zou gebruiken voor andere vormen van kunst. Plotseling lijkt uw poster meer op een kunstwerk. 

Tip: Posters, net als andere kunst, mag niet in direct contact komen met het glas. Aangezien posters vaak ingelijst worden zonder passe-partout, vraag dan zeker naar de spacers (econospace) om te voorkomen dat het glas de voorkant van de poster aanraakt als het is ingelijst.

Diploma's
   
Wanneer u de kosten van een opleiding in overweging neemt, is een diploma het duurste stukje papier dat de meeste mensen ooit zullen bezitten. Het moet goed worden beschermd en gepresenteerd met behulp van een goede kwaliteit lijst. Omdat een diploma gebruikt kan gaan worden in een kantoor voor een hele carrière, kies voor klassieke ontwerpen die lang mee zullen gaan. Ook diploma’s behoren op zijn minst geconserveerd ingelijst te worden. 

Tip: Gebruik neutrale passe-partouts zodat ze altijd passen waar je diploma ook zal hangen in de komende jaren.

Oude documenten en overige stukken 

Deze categorie heeft betrekking op de rest van papieren voorwerpen die u zou willen inlijsten, met inbegrip van trouwkaarten, landkaarten, en kalligrafieën, om een paar te noemen. Of ze nu in goede staat of slechtere staat verkeren, het is altijd het beste om conserverend ( of zelfs museum kwaliteit) inlijstmaterialen en technieken te gebruiken om verdere afbraak uit te stellen. Daarentegen, gebruik dezelfde soorten lijst ontwerpen die aanbevolen wordt voor andere kunst op papier. 

Tip: Geraffelde randen, scheuren en zelfs ontbrekende onderdelen, kunnen het karakter en toespeling naar de leeftijd verbeteren van deze oudere stukken. Het is gebruikelijk om ze te laten zweven voor een passe-partout achtergrond, zodat de onregelmatigheden gezien kunnen worden en ervan genoten wordt.

Foto's

Foto's afgedrukt op papier kunnen worden ingelijst net als andere prenten, met behulp van passe-partouts en lijsten die de unieke persoonlijkheid van de foto weergeven. 

Tip: : Wees ervan bewust dat fotos warmte gevoelig kunnen zijn, dus sommige alledaagse montagetechnieken zouden niet kunnen werken bij ze. 

         

  Terug