Uitstekend

131 klanten hebben een review geschreven voor Beterinlijsten.nl

Kunst op canvasdoek

Er zijn wel zes verschillende manieren om een doek in te lijsten of te presenteren. Natuurlijk wanneer u alle lijst opties meerekent, zijn uw ontwerp keuzes bijna eindeloos.

Enkele lijst

Wanneer een enkele lijst wordt gebruikt, houd er rekening mee dat het alles wat er niet is, moet goedmaken. Bijvoorbeeld, passe-partouts en inleglijstjes (fillets) zouden iets toevoegen aan de kleur, schaal en de textuur van uw ontwerp als dezelfde kunst op papier was. De enkele lijst die u kiest, kan deze ontbrekende elementen compenseren als het een contrasterend randje, breder profiel, en misschien wat textuur of versiering heeft.

Met linnen beklede lijsten

Met linnen beklede lijsten zijn voor doeken wat een passe-partout is voor een afdruk op papier. Beide dienen als een grens die een adempauze of het gebied van visuele rust geeft, zodat de lijst het kunstwerk niet benauwd en de aandacht kan op het kunstwerk worden gericht zonder afleiding van andere elementen in het decor. De meeste beklede lijsten vandaag de dag zijn met stof bekleed, maar de eerste voeringen waren verguld. Eenvoudige platte vergulde profielen worden nog steeds gebruikt als “passe-partout” binnenin afgewerkte hoeklijsten.

Gestapelde lijstcombinaties 

Al honderden jaren worden twee of meer lijsten vaak samengevoegd om één lijst te maken. Combinaties van lijsten kunnen worden gebruikt om breedte, kleur, patroon, enz. toe te voegen.

Baklijsten

Met een baklijst kunt u de kunst presenteren zonder hoek te bedekken zoals een standaard lijst wel zou doen. Wanneer het alleen gebruikt wordt, biedt een bak de meest minimale lijst ontwerp. U kunt echter andere lijsten om de baklijst toevoegen om schaal en persoonlijkheid aan uw ontwerp toe te voegen.

Een platform

"Gallery Wraps" zijn tegenwoordig populair. Dit betekent dat de kunst verder naar beneden doorloopt buiten de hoek van het doek. Een typische inlijsting zou dit verbergen. Als u niet inlijst, kan het er niet af uitzien als een huis zonder dak of een auto zonder banden. Door het plaatsen van het doek op een lijst, geeft u de finishing touch, zonder een stuk van de kunst te bedekken.

Lijst op een passe-partout, in een lijst 

Wij raden doorgaans aan geen passe-partouts te gebruiken bij kunst op doek, maar dit is een uitzondering. Dit passe-partout is van linnen en zal het werk volledig zichtbaar laten. Het is een solide stuk zonder een opening en het is gelijmd op een foamboard achtergrond, dus het kan niet gaan werken(bobbellen). Dit is een goede techniek om de totale inlijsting grote en frisser te maken, vanwege de variatie aan formaat mogelijkheden van het passe-partout.

Tip: 
Kunst op doek wordt zelden bedekt met glas of acryl. Uitzonderingen kunnen zijn doeken die waardevol, breekbaar zijn of wanneer ze worden opgehangen in een ruimte met een hoog risico, waar ze kunnen worden aangeraakt, tegenaan gestoten kan worden, of onderworpen zijn aan de lucht verontreinigende stoffen, zoals rook of vet.

  Terug